onsdag 21 januari 2009

Gambero Rosso - smak av Italien

I går filmen Gomorra (dyster, mörk, blodig - skitbra maffiafilm helt enkelt). Idag stor italiensk vinprovning på Grand Hôtel, när Gambero Rosso, en mängd kända producenter åker runt om Europa och visar upp sina viner, gjorde ett stopp i Stockholm. Jag hann inte med att prova alla producenter och långt ifrån alla viner. De här var mest minnesvärda:

Allegrini Amarone 2004
Stor fruktig doft, mörka körsbär, russin och fat. Mörk choklad och aningen kaffe finns i bakgrunden. Ung och mycket fruktig smak med balanserade tanniner, viss syrlighet, russin, körsbär och även lite mandelmassa. Bra, som vanligt.

Poggio Al Tesoro, Toscana IGT 2005 (Allegrini)
Cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. Örtig doft med dill som första intryck, tydlig fatkaraktär, rostat kaffe, smörig popcorn och vanilj. Smakrik.

La Poja 2004 (Allegrini)
Nästan blommig doft, mörka bär (bigaråer), tydliga fat, russin och mycket fruktig smak. Kraftfull men balanserad och komplex. Bra, som vanligt.

Tenuta Greppo Biondi Santi 2004
En klassisker från Brunello di Montalcino (var synonymt med Brunello di Montalcino länge). Doften sticker ut med apelsin/blommor, romerska bågar och lite fikontoner. Smaken är fruktig med tydlig strävhet, fatkaraktären är väl integrerad och vinet är smakrikt. Inte så torrt som jag hade förväntat mig. Gott, men dyrt (ca 750 kr). I och för sig valuta för pengarna med sin unika karaktär när många är mainstream...
Noa Sicilia IGT 2006 (Cusumano)
Nero d'Avola, cabernet sauvignon, merlot. Mycket fruktig och mycket nya fat, choklad, mörka bär, svarta vinbär. Tydlig strävhet med aningen lakrits och lite bittert slut. Maffigt, smakrikt och fylligt.

Sito Moresco Langhe 2006 (Gaja)
Stor doft, mörka körsbär och tydlig fatkaraktär med vanilj choklad. Fortfarande ung och lite grön. Smakrikt och fylligt. Bör lagras.

Sperss Langhe Nebbiolo 2004 (Gaja)
Stor, komplex doft, med fatvanilj, tobak och körsbär. Fruktig och sträv smak, vanilj, tobak och körsbär (körsbärskärnor). Smakrikt och fylligt, forftarande ungt. Bör lagras.

Castello Monaci - Artas primitivo Salento IGT 2006 (Gruppo Italiano Vini)
Ny producent och nytt vin för mig. Stor doft med tydlig fatkaraktär, mörka bär, rostat kaffe och choklad. Tänker på toppzinfandel från Kalifornien. Det här är ett bra vin, mjuka tanniner, fylligt, slånbär, björnbär och bra syra med eldigt slut (14,5 %), inga brända toner eller syltiga inslag.

Santi - proemio Amarone 2005 (Gruppo Italiano Vini)
Corvina och Corvinone. Modern stil med mycket fat, vanilj och mycket frukt, russin, körsbär, mörk choklad, sötlakrits och lite bitterhet och väl balanserade tanniner. Smakrikt och fylligt.

Montesodi Chianti Rufina 2004 (Marchesi de Frescobaldi)
Stor doft, fat, kaffe och körsbär, mörk choklad, rostade ekfat, mycket fruktig med bra strävhet. Smakrikt och fylligt. Nedsatt pris på bolaget...

Mormoreto Toscana IGT 2004? eller 2006? (Marchesi de Frescobaldi)
Osäker på årgången (2006 enligt Gambero Rosso, 2004 enligt leverantörens hemsida). Nåväl det är ett maffigt vin, med mycket av allt, speciellt strävhet som visar att vi ber inte om ursäkt. Lagra det här! Bordeauxblend, ungt, stor doft av mörka bär, körsbär, mycket fruktigt, kaffe, rostade ekfat. Lång eftersmak.

Pomino Benefizio 2006 (Marchesi de Frescobaldi)
En av få vita. 100 % Chardonnay. Var tidigare klumpig och för mycket fat. Nu frisk, fräsch citrus, nötter, tropisk frukt, aprikoser och rostade fattoner. Smakrikt och fylligt. En positiv överaskning.

Radici Taurasi Riserva 1997 (Mastroberardino)
Utvecklat komplex vin med doft och smak av apelsinskal, läder, choklad (romerska bågar) och fat. Smakrikt och med frukten i behåll. Imponerande.

Pinot bianco Penon 2007 (Nals Margreid, Alto Adige)
Ny bekantskap och finns inte representerad i Sverige, ännu? För det här är bra (alla viner). Ren mycket frisk, med citrus och mineral. Aromatisk avslutning och aningen fet stil.

Pinot grigio 2007
30 % har lagrats på stora ektunnor. Stor doft med kryddor, citrus och melon, mycket frisk smak med citrus, aningen aromatisk.

Sauvignon blanc 2007
Stor explosiv drutypisk doft, mycket aromatisk, krusbär, nässlor och vinbärsblad. Smaken är aningen fet, med krusbär, nässlor och citrus. Nästan mer druvkaraktär än man kan önska.

Gewürztraminer Baron Salvadori 2007
Druvtypisk doft av lychee, rosor och mysk. Frisk och fräsch smak och inte alls klumpig. 8 gram restsocker.

Lagrein 2007
Ej fatlagrat. Frisk fruktig doft av körsbär och örter, mjuka tanniner och mycket fruktigt, lite kärnig avslutning. Att dricka nu.

Anticus - Riserva 2005
100 % merlot. Stor doft av mörka bär och plommon, tydlig rostade fat, choklad och mockatoner. Smakrikt, och aningen utvecklat, läder, mörka bär och fat. Bra frukt och avrundade tanniner. Gott!

Barolo 2004 (Pio Cesare)
Stor kraftfull doft av mörka bär, nya fat, torkad frukt (russin och fikon) och vanilj, strävt men med balanserad frukt och mycket friskt.

Barberesco 2004 (Pio Cesare)
Ännu mer nya fat, doft av bourbon, fat (kola och fudge) och vanilj, mycket fruktig och strävt vin, komplexa toner av körsbär, lakrits och russin.

Marchese di Villamarina Alghero 2003 (Tenute Sella & Mosca)
Vin från Sardinien är inte varje dag, här 100 % cabernet sauvignon. Stor doft, fat, kaffe, örter och svarta vinbär. Stramt, aningen utvecklat vin med bra frukt, doften kommer igen i smaken. Något torrt slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar