lördag 27 juni 2009

Joh. Jos Prüm Riesling Bernkasteler Badstube Kabinett 2007 & Sainte Croix Carignan

Moselriesling en varm sommardag är inte helt fel. Joh. Jos Prüm Kabinett Badstube har 36 gram socker och en syra som sjunger i gommen. Det här är alldeles för ungt för att drickas nu. Men innan det sluter sig helt i glaset efter ett par minuter efter upphällning, så står mineralröken och petroleumdoften som en laserstråle ur glaset. Det är också gröna äpplen och bara en ljuvlig frisk doft. I smaken känns sötman tydligt men det är syran som utmärker sig främst. Det är halvtorrt och så friskt så att det nästan är bittert. Grapeskal och citrus blandas med helt omogna gröna äpplen. Vinet behöver flera år i källaren så att syran får lite runda toner och mognadsaromerna kommer fram. Idag är det för knutet. 189 kr. Men det är imponerande vin - elegant och kraft som lovar massor i framtiden. Ska testa slattarna i morgon, kanske det har rundat till sig ... Dag 2: Mer avrundad syra och mer frukt, som nektarin och passionsfrukt, petroleumdoften är tydligare och sötman lite mer framträdande - men grymt gott!
Joh. Jos Prüm Bernkasteler Badstube Kabinett 2007: 3,5p av 5



Till grillade entrecôte blir det
Sainte Croix Carignan 2006. Jag är
svårflörtad av överekade viner. Det må vara 100 år gamla vinstockar av carignan, men här har man förstört det med för mycket fat. Doften är stor med rostade ekfat (typ whiskeybourbon och cola), svarta vinbär och björnbär, kaffe och arrak. Det finns möjligtvis lite örter och lavendel i bakgrunden och kanske aningen tobak. Men på ett kick så tar faten överhanden. Smaken är mycket fruktig och generös med svarta vinbär, vanilj, mjölkchoklad och kokta blåbär. Tanninerna finns där och balanserar upp på ett okej sätt. Men tyvärr så faller jag inte för det här vinet, det kostar ändå 220 kr. Ingen finnes och för kladdig och ekigt för mig. Till maten funkar det dock okej. Finare Vinare tycker så här. Dag 2: Den överekade karaktären har stillat sig och animaliska och mörka chokladtoner kommer fram på ett bättre sätt. Den generös frukten har också lagt sig en aning. Bättre dag två? (relativt kyld upplevs vinet heller inte så kladdigt).
Saint Croix Carignan 2006: 2p av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar