måndag 15 februari 2010

Givry Premier Cru La Grande Berge 2007

Det var länge sedan, om någonsin, som jag druckit en så här generös och Nya världen-inspirerad bourgogne. Pinotkaraktären är övertydlig med mosade jordgubbar, hallon, rostade brödkryddor, muskot, ingefära, kaffe och lite skön mineral (våt jord) och svart te. Smaken är slank, lingonsyrligt och typiskt rönnbärsfriskt. Svart te, mogna jordgubbar, fat och ingefärskryddighet med touch av muskot och kaffe. Det är gott, det är lättdrucket och det är välgjort. Men det är lika mycket Nya Zeeland som Bourgogne - lite publikfrieri och vinet kräver ingen uppmärksamhet. Smakrikt och det står väl upp mot en köttgryta. Fatlagringen på franska ekfat i 8 månader, 40 procent nya. Musten har först kalljäst i fyra dagar, därefter i 25 grader. Modernt och snyggt med andra ord. Producenten är Domaine Mouton, Givry. Vingården, La Grande Berge, är bara på 1 hektar. Nyhet i 1 februari för 189 kr. Klart prisvärt.
Givry Premier Cru La Grande Berge 2007: 3,5p av 5p

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar