fredag 16 april 2010

Tre cab & en alba

Goda vänner, goda viner, god mat. Klyschigt så att det kunde stått i Dina Viner eller Livets Goda, eller varför inte i SvD av Jens Dolk ... Men så var det:

1) Mörkröd med blålila kant. Doften är stor, ung och med mycket nya fat. Här är det ett modernt. Mycket frukt av körsbär och blåbär. Doften avslöjar också nyponrosor, färska örter, viol, mineral och aningen jord. Ungt så att det förslår och inställsamt! Smaken är fyllig, fruktig och frisk. Tanninerna kommer i slutet men det är fruktdrivet först och främst, och med intryck av Gott & Blandat - vill ha mer, och mer. Balanserat, men kanske för mycket av det goda för att jag ska gilla fullt ut. 229 kr när det lanserades i december 09, nu 219 kr i beställningssortimentet ... Producent Voerzio. Barbera d'Alba Ciabot della luna 2007: 3p av 5

2) Mörk röd färg. Klassisk doft av kaffe, lite animaliska drag som våt päls, jord, ceder och vinbär. Smaken är sirligt frisk, stram med slanka drag och med bra tryck i tanninerna. Kaffe, kakao och jordigheten kommer tillbaka och vinet växer under kvällen. Betyget går ner för toner av sjögräs, och aningen våt kartong (våt päls) som inte känns helt okej. Trevligt vin, personligt, men når inte ända fram, enligt mig. Dock på halvflaska för 130 kr, släpptes 15 april.
Château de Chantegrive 2004: 2,5p av 5


3) Mörkröd och djup färg. Här doftar det nya fat, mycket svarta vinbär och tankarna går först till Chile. Men det blir andra toner under kvällen: ceder, mint, aningen grus/jord, kaffe och kakao. Smaken är fyllig och det är frukt med mycket tanniner som gör att det inte blir för syltigt. Men visst är det skillnad från vinet från Graves: mer kropp, mer frukt och mer av allt. Men snyggt gjort och fortfarande ungt och med potential till större upplevelser - fortfarande ungt. Lovar gott inför framtiden! Stonestreet cabernet sauvignon 2004, Alexander Mountain: 3,5 p av 5


4) Färgen är röd med aningen tegelröd kant. Doften är mycket stor och till en början väldigt rökig. Röda vinbär, stall, torkad frukt, nyponsoppa, grillkol, bastu och tjära. Klassisk cedertoner och cigarrlåda med aningen skön kafferost. Klassisk Stellenbosch. Smaken är fyllig, med fortfarande med frukten i behåll, men det är mognadstoner som spelar första fiolen, stall, brända löv, vinbär och kaffe. Grymt smakrikt och med russinliknade frukt och med bra balans mellan mognad och frukt (82 % cabernet sauvignon, 18 % merlot). * Dag två är vinet fortfarande vid liv, med tydliga eukalyptustoner och inslag av lakrits.
Beyerskloof Field Blend 2003: 4p av 5p

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar