lördag 3 september 2011

Chateau Larrivet-Haut-Brion 2008 - bordeauxjakten fortsätter...

Vinmakare för Larrivet-Haut-Brion är Bruno Lemoine (tidigare Montrose, även Lascombe), med assistans av Michel Rolland. Källaren har också moderniserats på senare år. Kan detta var något? Ja, till en början i alla fall... Färgen är mörk röd med djup nyans. Doften öppnar upp med läckert nyrostat kaffe, vanilj, mörka bär, mörk choklad, sötlakrits och nougat. Doften är dov med animaliska och blodiga drag, aningen ceder och tobak, men även plommon, kokta vinbär och våt jord. Smaken är mycket fyllig och rejält fruktig - givetvis med sträva tanniner, men också en slagsida i fylligheten. Syran hänger inte med och det känns lite tungt. Första intrycket är verkligen wow! Men den här moderna stilen är inte min grej. Det är kul i små klunkar i början, sedan blir det inte så mycket mer. Hela vinet känns för överarbetat - full/övermogna druvor, rejält med socker vid skörd (14 procent alkohol), rejäl urlakning för mycket färg och frukt. På det nya fat - och mikrooxidering. Det animaliska bordeauxdragen, tippar över till köttig stil, det blir fläskigt, pluffsigt med drag av rotfrukter och kaffelikör. Syran hänger heller inte med när temperaturen stiger. Vinet är klart bättre runt 15-16 grader, men då blir det också rejält strävt. Ja, Grand-Puy-Lacoste, bloggades för ett par veckor sedan, slår det här vinet med hästlängder i komplexitet och drickvänlighet. För knappa 300 kr visar Larrivet-Haut-Brion det moderna Bordeaux, jag ska inte säga, från sin sämsta sida, men jag hade hoppats på mer klassiska syror och struktur. Vingården är planterad med 55 procent merlot, 40 cabernet och 5 cabernet franc. 16-18 månader på fransk ek, 50 procent nya. Gillar du fluff, nya fat och rejäl kropp med 14 procent alkohol? Köp, det är ju ändå Michel Rolland ...
Chateau Larrivet-Haut-Brion 2008: 3p av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar