lördag 8 oktober 2011

Andrea Oberto Barolo Vigneto Brunate 2004

Barolo tillhör inte vanligheterna på Birk om vin. Men efter det här så kan det nog blir ändring på det. Det här är ett strålande vin, med alla typiska drag. Färgen är mörk rödorange-brun. Doften stor härlig med tryffel, viol, rosor, hallon, spiskummin/anis och rosmarin. Men också utvecklad med drag av läder, tjära och svampskog. Mineralen finns där i forma av tydlig grusdamm. Komplext och ett riktigt bra sniff vin med skön blommighet. Vinet är lagrat både på stora fat och små franska barriquer - så visst finns det även drag av fathanteringen - typ romrussin och choklad. Smaken slank och kraftfull på samma gång - syran är läskande god - tannierna är sandiga och riviga, med kakao och drag av salmiak. Frukten finns också där i form av körsbär och aningen rönnbär. Eftersmaken kanske inte är det längsta, men vinet funkar både till lammlasagne och gårdagens älgstek. Får fundera på om det inte ska bli lite fler barolos... Mer om producenten här.
Barolo Vigneto Brunate 2004: 4,5p av 5

4 kommentarer:

  1. Jag drack också det här vinet under fredag och lördag. Första kvällen hade deten konstig doft av dill, påminde om em kräftskiva. Det hade dock vädrats bort över natten.

    Jag upplevde det dock inte så utvecklat, utan fortfarande väldigt ungt. Tanninerna har väl mjuknat lite och det var klart gott, men jag tror vinet har många många år framför sig.

    Gott var det onekligen!

    Ulrik

    SvaraRadera
  2. Ulrik, låter skumt med dill? Jag kände inga sådana drag alls, ganska öppen med typiska drag från första stund. Visst har vinet framtiden för sig, men ändå ganska drickvänligt redan nu, verkar finnas några andra vingårdsbetecknade barolos från samma producent på monopolet, årgång 2006. Någon som testat?

    SvaraRadera
  3. Det var säkert bara något knepigt med den flaskan som gick att vädra bort. Dill är annars inget jag vanligen hittar i mina barolos.

    Håller med om att det sedan blev ganska öppet och typiskt - ur en modernare fatad skola.

    Har bara sett Gallonis noteringar på 06.

    The 2006 Barolo Vigneto Rocche is the alter-ego of the Brunate. Where the Brunate is powerful the Rocche is refined, where the Brunate is intense, the Rocche is subtle. Floral red fruits, menthol and minerals are some of the notes that emerge from this high-toned, aromatic Barolo. The aromas and flavors seem to resonate off each other like voices in a cathedral, creating a sensation of endless discovery as the wine opens up in the glass. The structure of the vintage comes through on the energetic, vibrant finish. Here, too, patience is key, but this is shaping up to be another magnificent Barolo from Oberto. Anticipated maturity: 2016-2026.

    Och han ger både Roche och Brunate 93+.

    06 kan man nog inte gå fel med?

    SvaraRadera
  4. Tack ulrik, just nu är jag på barolojakt, tips mottages...

    SvaraRadera